De câte fructe și legume avem nevoie într-o zi

Numărul 5 indică numărul porțiilor recomandate de fructe și legume recomandate zilnic, ceea ce înseamnă că nu este echilvalent cu numărul bucăților de fructe și legume pe care ar trebui să le includem în alimentație.

Acest număr reprezintă minimul de porții de fructe și legume ce asigură corpului necesarul de fibre, vitamine, acid folic, potasiu și alte vitamine și minerale. 5 fructe și legume sunt echivalentul a aproximativ 600g-800g.

Gustul, modul de preparare, senzația slabă de sațietate oferită pentru un volum mare sunt principalele motive pentru că nu se consumă, în general, suficiente fructe și legume.

Chiar dacă fructele sunt sănătoase, un consum mare de fructe zilnic, în detrimentul legumelor nu este chiar un obicei sănătos. Fructele ar trebui privite mai mult ca un desert în alimentația noastră.  

De ce este esențial să consumăm 5 fructe și legume pe zi ?

 

   Sunt răcoritoare, au un gust minunat și se găsesc în magazine pe parcursul întregului an.  Ați ghicit? Fructele și legumele, căci despre ele este vorba, sunt pline de nutrienți și contribuie la o alimentație sănătoasă și echilibrată. De aceea, specialiștii recomandă consumul a 5 fructe și legume pe zi.

         Consumul zilnic de fructe și legume poate ajuta la reducerea riscului multor boli, inclusiv boli de inimă, hipertensiune arterială și unele tipuri de cancer. În plus, te pot ajuta să reduci inflamația și să reduci nivelul colesterolului și tensiunea arterială.

 

   

 

Norme de igienă în industria alimentară

Normele de igienă din industria alimentară au rolul de a preveni îmbolnăvirea consumatorilor, însă fără a interveni asupra procesului de prelucrare a produselor alimentare, ținând cont și de siguranța celor care lucrează în domeniu. 

 

Standardele de igienă sunt adresate tuturor operatorilor din industria alimentară, cu rol în: producerea, prelucrarea, servirea, depozitarea, transportul și desfacerea alimentelor.

Iată care sunt cele mai importante norme de igienă din industria alimentară: 

  • Unitățile alimentare care utilizează surse proprii de apă potabilă (caldă și rece), așa cum este cazul fântânilor, trebuie să asigure controlul și verificarea sanitară a acestora, conform prevederilor în vigoare; 
  • Reziduurile alimentare solide și lichide se vor sigila etanș în recipiente speciale, ușor de spălat și dezinfectat. La rândul lor, acestea vor fi transportate și depozitate în spații dezinfectate în prealabil, cu detergenți special concepuți pentru industria alimentară;
  • Reziduurile alimentare din recipientele de colectare vor fi aruncate înainte ca surplusul să depășească cantitatea maximă admisă, sau să intre în stadiul de descompunere, astfel încât să se mențină în permanență curățenia în aceste zone;
  • Toate unitățile alimentare trebuie să dispună de suficiente spații pentru păstrarea alimentelor semifabricate, a materiilor prime și auxiliare, astfel încât condițiile de depozitare să nu permită degradarea acestora; 
  • Liniile de producție, utilajele și mobilierul din unitățile alimentare trebuie să fie simplu de curățat și să nu altereze calitatea materiilor prime, sau a produselor finite cu care intră în contact; 
  • În cazul materiilor prime – prefabricate sau finite – acestea trebuie depozitate în spații frigorifice, compartimentate etanș, pentru a se împiedica astfel transmiterea de mirosuri, de la o materie primă la alta; 
  • Unitățile alimentare trebuie să fie dotate cu suficiente produse pentru igienizarea corespunzătoare a spațiilor pentru depozitare: saci menajeri, săpun lichid și lavete, detergenți speciali pentru industria alimentară, conform certificatului ISO 9001;
  • Pentru a obține autorizația de funcționare, restaurantele trebuie să dispună obligatoriu de următoarele spații : sală de mese, spații pentru realizarea preparatelor, spații pentru depozitarea materiilor prime; 
  • Preparate ce pot fi consumate fără a fi încălzite în prealabil, vor fi depozitate în recipiente separate, față de preparatele (materiile prime) pe bază de carne sau carne crudă (ex: carnea tocată); produsele de panificatie vor fi păstrate în coșuri realizate din lemn de răchită, sau în recipiente închise etanș, ferite de praf sau insecte. 

   Certificarea produselor agricole în toate părțile lumii GLOBALGAP stabilește standarde voluntare prin care produsele agricole pot fi certificate în toate părțile lumii. Preocuparea tot mai mare pentru siguranța alimentelor și protecția mediului face esențială garantarea conformității cu bunele practici în acest sector. Protocolul se bazează pe criteriile de siguranță alimentară. Acesta are în vedere tehnicile de producție cu scopul unei utilizări controlate a produselor fitosanitare pentru a minimiza impactul reziduurilor asupra alimentelor, omului și mediului său. Obiective: Oferiți încredere consumatorilor în ceea ce privește siguranța alimentară, standardele de mediu și de muncă. Pentru aceasta, elaborează un standard la nivelul fermei, care acoperă întregul proces de producție al produsului certificat, de la început (de la însămânțare sau plantare) și toate activitățile agricole ulterioare, până în momentul retragerii produsului din fermă. exploatare Profiturile Oferă încredere consumatorilor. Asigurați accesul la piețe. Reduce inspecțiile terților efectuate de distribuție. Control mai eficient și mai dinamic al riscurilor la adresa siguranței alimentelor. Faciliteaza respectarea legislatiei de referinta: Eficientizează comunicarea eficientă cu toate părțile interesate: Economii de timp și costuri în auditurile integrate cu BRC, IFS, GRASP, ALBERT HEIJN, TESCO NURTURE, LEAF MARQUE

+40 785 683 121     contact@sinofarm-fresh-impex.ro

  Conceptul de calitate pentru legume şi fructe este o noţiune complexă, care poate fi analizată sub următoarele  aspecte: 

 agronomic, comercial, organoleptic, nutriţional şi sanitar. În cadrul standardelor de calitate a legumelor şi fructelor proaspete, conceptul de calitate este determinat de aspectul comercial al produselor proaspete prezentate la vânzare, prin caracteristicile vizuale (prospeţime, calibru, formă şi culoare) şi de condiţionare (sortare, ambalare, etichetare şi prezentare) ale acestora. Ca urmare, prevederile acestor standarde de calitate, care se numesc şi standarde de comercializare, asigură uniformitatea clasificării legumelor şi fructelor proaspete, în funcţie de caracteristicile comerciale ale acestor produse, printr-un sistem unic de evalure, făcând abstracţie de tehnologiile de cultură şi zonele de  producţie.

                         Controlul calităţii si respectarea normelor de igiena a produselor

Recomandari

Înscrie-te la newsletter!

Înscrie-te la newsletter și primește noutăți despre

ofertele noastre.

ÎNSCRIE-TE
ÎNSCRIE-TE
Mesajul a fost expediat — Mersi!
Îndeplinește toate câmpurile obligatorii!